Αναζήτηση στο Διαδίκτυο

Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών του Internet σε συνδυασμό με την ελάχιστη οργάνωση που υπάρχει στο Δίκτυο καθιστά πολύ δύσκολη και χρονοβόρα την εύρεση των πληροφοριών ή των εγγράφων που αναζητάμε. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι. Οι δύο πιο δημοφιλείς είναι τα ευρετήρια (indexes) και οι μηχανές αναζήτησης (search engines).

Τα ευρετήρια παρουσιάζουν έναν δομημένο τρόπο ανεύρεσης πληροφοριών. Επιτρέπουν την πλοήγηση στις πληροφορίες μέσω κατηγοριών όπως υπολογιστές, ψυχαγωγία, αθλήματα, ταξίδια κ.ο.κ. Χρησιμοποιώντας τον φυλλομετρητή (web browser) αν κάνουμε κλικ σε μία κατηγορία θα οδηγηθούμε σε μία σειρά υποκατηγοριών. Στην κατηγορία αθλήματα για παράδειγμα θα οδηγηθούμε σε διάφορες κατηγορίες όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κ.ο.κ.
Ανάλογα με το μέγεθος του ευρετηρίου μπορεί να υπάρχουν διάφορα επίπεδα υποκατηγοριών. Όταν μπούμε στην υποκατηγορία που έχουμε επιλέξει θα παρουσιαστεί ένας κατάλογος με τα σχετικά έγγραφα – ιστοσελίδες. Για να δούμε αυτές τις ιστοσελίδες αρκεί να κάνουμε κλικ στα links που αντιστοιχούν.

Δημοφιλή ευρετήρια: yahoo.com και το ελληνικό in.gr.

Η πιο δημοφιλής μέθοδος αναζήτησης πληροφοριών στο Internet είναι η χρήση των μηχανών αναζήτησης (search engines).

Οι μηχανές αναζήτησης λειτουργούν διαφορετικά από τα ευρετήρια. Πρόκειται ουσιαστικά για τεράστιες βάσεις δεδομένων οι οποίες καλύπτουν ευρείες περιοχές του Internet. Οι μηχανές αναζήτησης δεν παρουσιάζουν τις πληροφορίες με ιεραρχικό τρόπο. Αντιθέτως, η αναζήτηση γίνεται όπως και σε μία βάση δεδομένων, πληκτρολογώντας λέξεις – κλειδιά οι οποίες περιγράφουν τις πληροφορίες που θέλουμε. Οι μηχανές αναζήτησης ανανεώνονται συνέχεια ώστε να παρουσιάζουν τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες και περιέχουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Οι μηχανές αναζήτησης εξάγουν και ιεραρχούν τις πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις μας:

  • Χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες λέξεις αντί γενικών κατηγοριών. Για παράδειγμα, αντί να εκτελέσουμε αναζήτηση για ομάδες ποδοσφαίρου, εκτελούμε αναζήτηση για μια συγκεκριμένη ομάδα.
  • Χρησιμοποιούμε εισαγωγικά για να αναζητήσουμε συγκεκριμένες φράσεις. Η τοποθέτηση των όρων εντός εισαγωγικών περιορίζει τα αποτελέσματα της αναζήτησης αποκλειστικά στις ιστοσελίδες που περιέχουν την ακριβή φράση που καθορίσαμε. Χωρίς τα εισαγωγικά, στα αποτελέσματα θα συμπεριλαμβάνονταν όλες οι σελίδες που περιέχουν τις λέξεις που χρησιμοποιήσαμε, ανεξάρτητα από τη σειρά που έχουν αυτές οι λέξεις.
  • Χρησιμοποιούμε το πρόσημο (-) πριν από μια λέξη-κλειδί για να καθορίσουμε στις υπηρεσίες παροχής αναζήτησης την εξαίρεση των σελίδων που περιέχουν τον συγκεκριμένο όρο. Η χρήση του αρνητικού προσήμου θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάκτηση ιστοσελίδων που δεν περιέχουν τη συγκεκριμένη λέξη. Είναι σημαντικό να μην συμπεριλάβουμε κενά μεταξύ των προσήμων και των όρων αναζήτησης (για παράδειγμα, -Γιάννης, όχι – Γιάννης).
  • Δεν χρησιμοποιούμε συνηθισμένες λέξεις όπως «ένα», «μου» ή «το», εκτός εάν αναζητάμε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο. Εάν η λέξη αποτελεί μέρος κάποιου στοιχείου που αναζητάμε (για παράδειγμα, ενός τίτλου τραγουδιού), γράφουμε τη συνηθισμένη λέξη και τοποθετούμε τη φράση εντός εισαγωγικών.
  • Χρησιμοποιούμε έναν εξειδικευμένο μηχανισμό ή υπηρεσία παροχής αναζήτησης, όπως η αναζήτηση εικόνων της google, για να αναζητήσουμε εικόνες.

Στο Internet υπάρχουν αρκετές δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης όπως οι google.com, msn.com, altavista.com και in.gr .

Εύρεση λέξεων ή φράσεων σε μια σελίδα

Όταν εντοπίσουμε μια ιστοσελίδα που φαίνεται να είναι αυτό που αναζητάμε, μπορεί να θέλουμε να βρούμε μια συγκεκριμένη λέξη ή φράση σε αυτή. Για να εντοπίσουμε μια λέξη ή φράση στη σελίδα, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων CTRL+F, για να ανοίξει το παράθυρο Εύρεση στο κάτω μέρος του φυλλομετρητή. Όταν αρχίσουμε να πληκτρολογούμε μια λέξη μέσα στο πλαίσιο Εύρεση, θα εμφανιστούν στην ιστοσελίδα αντιστοιχίσεις με επισήμανση και η σελίδα θα μεταβεί αυτόματα στην πρώτη αντιστοιχία.

Καλές περιηγήσεις στον απέραντο κόσμο του διαδικτύου!

 

Ντίνος Γκέκας

Ηλ/γος Μηχ. & Μηχ. Η/Υ

Καθηγητής Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *